Het Nederlandse bedrijf dat een energieopwekkende drone ontwikkelt, heeft miljoenen opgehaald en kan vooruit om de techniek verder te perfectioneren. Ze brachten een crowdfundactie tot een goed einde en hebben ook steun van energiebedrijf E.on.

Maar de oprichters hebben nog zeker 30 miljoen nodig om tot een commercieel model te komen, dat ze over een jaar of vier verwachten. “Een investering in ons is er een van de lange adem”, zegt commercieel directeur Pim Breukelmans tegenover RTL Z.

Ampyx Power heet het bedrijf en ze bedachten een ‘windmolen’ die niet op een toren staat, maar rondvliegt. Aangezien de puntjes van windmolenwieken de meeste energie genereren, is de rest strikt genomen ballast. Uitgangspunt van Ampyx Power is om die eigenschap efficiënt te benutten.

Het principe is best eenvoudig. Neem een drone en hang die aan een kabel die vastzit aan een platform in zee. Op de sterkte van de wind, beweegt het zweefvliegtuig van het platform af en er weer naartoe, waarbij de kabel op- en afrolt.

De kabel zit vast aan een generator, die de stroom opwekt. Met 750 meter daar dit zweefvliegtuig veel hoger dan windmolens, die momenteel tot maximaal zo’n 200 meter hoog worden gebouwd.

Concurreren met windmolens

Met de crowdfundactie haalde Ampyx Power in Nederland alleen al 4 miljoen euro op. Daar komt ook steun bij van energiebedrijf E.on, dat een testgebied ter beschikking stelt.

Het geld stelt de uitvinders in staat om de automatische piloot van het vliegtuig te leren om zelf te landen en opstijgen. Want hoe minder mensen er aan het proces te pas komen, hoe rendabeler de energie. Ampyx Power moet uiteraard gaan concurreren met windmolens op zee, die momenteel steeds goedkoper worden.

"Als dit lukt, dan kunnen we door met het ontwerpen van het eerste commerciële apparaat", vertelt CEO Richard Ruiterkamp, die eerder als professor bij de TU Delft werkte, aan RTL Z.

Het bedrijf is inmiddels tien jaar oud en in die tijd is er al 16 miljoen euro geïnvesteerd. Voordat het eerste commerciële energieopwekkende vliegtuig echt z'n rondjes draait boven zee in 2021, denkt Ruiterkamp nog 30 miljoen nodig te hebben.

Afhankelijk van institutionele beleggers

Het prototype van Ampyx Power, de AP3, blijft op zich prima in de lucht, mede omdat de drone 100 keer per seconde meet en 20 keer per seconde de koers corrigeert. Al een jaar kan het zweefvliegtuig zelf z'n rondjes draaien. Er is nog wel terrein te winnen bij lancering en landing, zeggen de directeuren bij RTL Z.

De offshore windmarkt groeit hard en - kort gezegd - een windmolen die vaak genoeg draait, verdient binnen zijn levensduur zijn aanschaf terug. Hoe kun je op die markt concurreren? Dat is voor een deel afhankelijk van Ampyx Powers product.

"Als de financiële risico's hetzelfde zijn als voor offshore windmolens en we concurrerend zijn qua prijs en vergelijkbaar vermogen, dan kan het snel gaan", zegt Ruiterkamp. Zijn bedrijf is echter wel afhankelijk van 'institutionele beleggers' voor investeringen.